Ådalenkvällen

av Uppror

Samma år som militären åter gavs rätten att ge sig på civila mål så samlades tolv ungdomar i Nyfors för att lära sig om och minnas Ådalshändelserna. Spelfilmen Ådalen 31, god stämning och minst lika god palt stod på dagordningen tillsammans med en efterföljande diskussion med tillhörande blåbärspaj. Det här var Filmgruppen(R)s andra filmkväll och det var tanken att vi skulle lämna vardagsrummet i Nyfors bakom oss för att ta plats i Ung Vänsters lokaler på Gillbergavägen men i sista stund ändrade vi planeringen av praktiska själ.

Filmen ska sägas, står under djup kritik av Filmgruppen(R) och alla som såg den. Även om den på något vis lyckas ge någon slags tafflig skildring av trettiotalets klasssamhälle och konflikterna i Ådalen så slarvar den bort ett bra tillfälle att återge en av Svensk historias mest omvälvande händelser i dåliga kärleksdraman, smaklösa försök till snuskhumor och fruktansvärt taffliga klimax i de relevanta konflikterna. En välskriven helsida skulle kunna sammanfatta Ådalshändelserna bättre än denna två timmar långa pilsnerrulle. Med det sagt är vi ändå glada att vi visade filmen, att känna sin historia är nödvändigt för att kunna kämpa för sin framtid och trots att filmen är dålig så fångar den ändå upp det viktigaste.

Vi fick följa en arbetarfamilj i Ådalen som drabbas hårt av den långa strejken. När strejkbrytarna kommer gör arbetarna det enda rimliga, konfronterar dem och kör bort dom från lastkajen. Den hårda konflikten mellan arbetsköpare och arbetare leder till en våldsam och skandalös konfrontation mellan militär och demonstrerande arbetare, en konfrontation som slutar i mordet på fem av dom protesterande. Filmen lämnar sedan oklart vad som blir resultatet av denna konfrontation, istället lämnar den oss med en hyllning av socialdemokratin, utan att nämna socialdemokraternas otaliga svek mot dom döda arbetarna.

Under kvällen serverades palt, klassisk norrländsk mat för att hålla sig till temat av filmen. Bilden här gör maten en stor oförrätt då det ser jävligt äckligt ut, självklart var det väldigt gott! Potatis och vetemjöl knådas till en deg som man bäddar in fläsk i, sen kokar man palten i en timme och serverar det med smält smör och rårörda lingon. Mums!

 

Under den efterföljande diskussionen så konstaterade vi att filmen klantade bort mycket viktigt angående Ådalshändelserna men med kritik och egen kunskap så rättade vi till det. Vi diskuterade vikten av att aldrig släppa makten till socialdemokrater och andra reformister, det är bara genom kamp och återtagandet av våra produktionsmedel som vi kan vinna på riktigt. Detta lär vi oss av vår historia, att svek lurar bakom varje löfte från socialdemokrater och fackpampar men att faktisk seger går att uppnå genom organisering och kamp. Diskussionen gav oss förhoppningar, förhoppningar om att vi också kan organisera oss och bli starka tillsammans.

Vi får aldrig glömma Ådalshändelserna, vi får aldrig glömma alla dem arbetare världen över som dött för en ljusare framtid och för ett liv värdigt namnet. Världen över kämpar folk fortfarande för sin överlevnad och det är vår uppgift att tillsammans slå ett slag mot asen som förhindrar oss från att leva fria som jämlikar och det är mot dem som vi ska rikta vår vrede. Filmgruppen(R) ser fram mot att fortsätta bilda oss tillsammans med alla kamrater som tar sig tiden att dyka upp och studera och diskutera gemensamt.

Efter film och diskussion diskuterade vi vad vi ska se nästa torsdag (20/9) och kom fram till att det blir filmen Wobblies och filmkvällens tema blir IWW och klasskamp i USA. På matsedeln skiner hamburgaren upp, vi lovar att det blir saftiga burgare som inte kommer lämna någon smaklök besviken. Tid: 17:00 – Plats: Ung Vänsters lokal på Gillbergavägen

Vi ses där!

Annonser