Ådalen-kväll

av Filmgruppen(R)

Om idag en vecka, torsdagen den 6 september, arrangerar vi ännu en filmkväll. Den här gången lägger vi fokus på en av den svenska arbetarrörelsens största händelser och tragedier. Vi pratar givetvis om skotten i Ådalen.

Våren 1931 strejkade arbetarna på Marma-Långrörs AB:s sulfatfarbrik och ett antal andra fabriker. När arbetarnas krav inte uppmärksammades gick fler närliggande fabriker ut i strejk. Fabriksägarna löste det hela genom att kalla in strejkbrytare, folk som arbetar trots pågående konflikt och oskadliggör strejken. Då de är direkta motståndare till alla arbetare som kämpar för sina rättigheter har de ofta attackerats på olika sätt, bland annat under denna konflikt, och det med all rätt.

Den 14 maj avgick ett demonstrationståg med tusentals deltagare mot strejkbrytarnas tillhåll i Lunde. När tåget närmade sig strejkbrytarna öppnade inkallad militär eld mot demonstranterna. Tio personer träffades av skotten, varav fem avled.

Många tror att det efter detta var olagligt att sätta in militär mot demonstrationer, men många år senare hade militären fortfarande rätt att gå så långt som att sätta in flygplan och stridsvagnar mot civila mål.

Dessa mord får aldrig glömmas. För att göra våra lokala kamrater mer medvetna om dessa händelser ska vi se filmen Ådalen 31. Efteråt kommer vi att diskutera, och det kommer finnas god mat och alkoholfri öl. Vi ses på Ung Vänsters lokal på Gillbergavägen, välkomna dit!

Facebook-evenemang

Här vilar
en svensk arbetare
stupad i fredstid
vapenlös värnlös
arkebuserad
av okända kulor
Brottet var hunger
Glöm honom aldrig

– Dikt skriven på de mördades grav.

Annonser