Irlandskvällen

av Uppror

Knappt tjugo personer samlades till torsdagens Irlandskväll för att se på The wind that shakes the barley, äta god irländsk mat och prata om den politiska situationen i Irland. Det här är en kort redogörelse för kvällen med bilder, recept på maten, en ytlig recension av filmen och en kort summering av av samtalet som fördes efter filmen.

Maten som serverades var inspirerad av det här receptet men gjordes om till att vara en helt vegetarisk version av samma maträtt. Originalreceptet var alltså lammfärsbiffar med potatismos, blomkålspuré, kokt vitkål med smör och rödvinssky. Alla tallrikar lämnades tillbaka barskrapade och maten gick åt bra. Priset valde alla deltagare själva men dem flesta valde att betala efter det rekommenderade priset på 30:-. Vi serverade också alkoholfri öl till självkostnadspriset tio kronor.

Biffarna gjordes på kidneybönor som finmixats tillsamans med vitlök och soltorkade tomater med en stavmixer. Efter det tillsatte vi förstekt riven zuchini och gul lök. För att få till den rätta konsistensen blandade vi smeten med rejält med mjöl och olja. Potatismoset innehöll förutom svensk färskpotatis också rikligt med margarin, salt, peppar och dill. Vitkålen koktes med salt och serverades med en klick margarin. Blomkålspurén finmixades med havregrädde, salt, peppar och margin. Rödvinsskyn tillreddes genom att först steka en finhackad gul lök med salt, sen hällde vi på en hel flaska matlagningsvin och en skvätt balsamvinäger och havregrädde, den stod och drog över en timme.

Filmen i sig handlade om irländska republikaners kamp för ett självständigt Irland. Vi fick följa med genom tragedier och triumfer i en historia som kantas av död och smärta men också stunder av solidaritet och frihet. Filmen påminner oss om den kamp som förs än i dag på Irland och om andra kamper för självständighet som fortfarande förs över hela världen. Dem flesta av oss som såg filmen var mycket tagna och på gränsen till tårar under många tillfällen i filmen. Se den!

Slutligen deltog ett tiotal i den efterflöjande diskussionen om filmen, situationen i Irland idag och om andra kamper för frihet och autonomi. Vi pratade om det ekonomiska läget i Irland idag och om att olika, tidigare rivaliserande grenar av IRA ska gå ihop för att stärka kampen på Irland. Vi pratade också om det förvärrade läget i Spanien och att grupper Katalonien och Baskien börjat mobilisera för ny frihetskamp mot den spanska staten. Önskemål om och planer på att hålla i en film och diskussionskväll med fokus på Spanien och Baskien nämndes. Ett stort tack till vår besökare från Västerås som hade mycket bra att säga om situationen i Irland!

En grymt bra filmkväll har passerat och vi blickar fram mot Torsdag nästa vecka (6/9-12) för att åter bjuda in till filmkväll, denna gång ska det handla om Ådalen 31! Vi hoppas på att bli ett självklart element i den lokala socialistiska miljön för att kunna fortsätta arbetet med att radikalisera och informera, du är inte bara välkommen nästa torsdag, du är önskad!

/Filmgruppen(R)

Annonser